Surmenia - mikronacja, wirtualne państwo :: Na wstęp :: Newsy
Strona 1 z 2: 12
|
|
Generalna modernizacja strony
|
|
| Paulos Petrosigos |
Dodany dnia 06-02-2010 16:12
|
|
Zakładam niniejszy temat, by ustalić plan przebudowy stron Królestwa Surmeńskiego, tak aby odpowiadały współczesnym standardom mikronacyjnym. Już wcześniej toczyła się mała debata nt. błędów w obecnie stojącym systemie zarządzania treścią. Krytykowano m.in. brak możliwości wgrywania awatarów, problemy z logowaniem, a z mojej strony nawet utratę możliwości tworzenia nowych paneli. Przez pewien czas przebierałem między różnymi CMS-ami. Doszedłem jednak do wniosku, że najlepszym takim systemem byłaby nowa wersja PHP-Fusion 7 (korzystamy z wersji 6). Porównanie obu wersji można zobaczyć tutaj: http://www.php-fu..._v6-v7.php Chciałbym jednak nadmienić, że przy zmianie strony pojawi się kilka problemów: - konieczność ręcznego przeniesienia treści z v6 na v7 (brak kompatybilnych struktur baz danych) - brak motywu, na którym bazowałem się tworząc obecny wygląd strony, powoduje, że trzeba będzie zająć się nim od nowa - ze względu na brak możliwości przeniesienia danych użytkowników, obowiązek ponownej rejestracji - konieczność archiwizacji forum na v6 (obecne forum uległoby skasowaniu) Aby ułatwić pracę przy przejściu na nowy system, o ile Surmeńczycy wyrażą na to zgodę, powołalibyśmy do życia organ, który roboczo nazwałem Narodowym Zespołem Modernizacyjnym. Pod - zakładam - moim przewodnictwem, zespół zająłby się pracą związaną z generalną modernizacją wedle wcześnie przyjętego planu. EDIT: Zauważyłem, że można dokonać update'u, jednak nie wiem, na jakiej zasadzie wszystkie dane zostałyby zachowane. EDIT 2: Ściągnąłem paczkę z najnowszym PHP-Fusion v7 i przeczytałem readme. Kod wersji 6. nie jest całkowicie zgodny z wersją 7. Musisz zaktualizować jakiekolwiek modyfikacje, wtyczki, panele lub skórki przed aktualizacją systemu LUB zdobyć wersję zgodną z najnowszym PHP-Fusion. Jakkolwiek, zalecane jest wyłączenie wszystkich elementów autorstwa osób trzecich w celu uniknięcia problemów. Oznacza to, że i tak tracimy motyw i obecnie wyglądający panel nawigacji będący wtyczką. Edytowane przez Paulos Petrosigos dnia 06-02-2010 16:37 ![]() |
| wkr Victorjos P kard de Zepp |
Dodany dnia 06-02-2010 16:45
|
|
Nie wiem co o tym mysleć. Z jednej strony popieram postęp, z drugiej - przyzwyczaiłem się do naszej skórki. Może totroche wsadzanie głowy w piasek, ale oddam decyzję innym obywatelom.
![]() Jego Królewska Wysokość i Eminencja, Victorjos Paulosigos de Zepp, Królestwa Surmeńskiego Wicekról, Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał, Orderu Śpiącego Lwa Kawaler, Królewskiej Akademii Nauk prawa profesor, Uniwersytetu Rotryjskiego teologii doktor |
|
|
|
| Timoteos Stefanosigos |
Dodany dnia 06-02-2010 16:48
|
|
Cóż, motyw jest bardzo ładny, ale myślę, że anktualizacja i udoskonalenie systemu stron jest warta zmian - a przecież nie można z góry powiedzieć, że zmiana motywu też nie będzie na lepsze. Osobiście byłbym za zmianą. Mogę w razie czego dopomóc - choć moja znajomość php-fusion jest nieco powierzchowna, choć kiedyś zdarzyło mi się taką stroną zarządzać ;-) Ale jeżeli byłaby potrzebna pomoc w innych kwestiach (chociażby na poziomie oceny wizualnej, choć ostrzegam, że wszyscy znajomi twierdzą że mam skrzywiony gust), to z chęcią wezmę udział. (-) mjr Timoteos Stefanosigos ![]() |
|
|
|
| Chartyna Papandreu |
Dodany dnia 06-02-2010 16:54
|
|
Nie chce być marudna, ale gdy się loguję, to wyskakuję mi błąd, że hasło błędne.
![]() |
|
|
|
Dodany dnia 06-02-2010 16:58
|
|
Skrzywiony gust? To niech Pan patrzy pod kątem .
![]() Jego Królewska Wysokość i Eminencja, Victorjos Paulosigos de Zepp, Królestwa Surmeńskiego Wicekról, Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał, Orderu Śpiącego Lwa Kawaler, Królewskiej Akademii Nauk prawa profesor, Uniwersytetu Rotryjskiego teologii doktor |
|
|
|
| ks Marcos kard de Zepp |
Dodany dnia 06-02-2010 22:34
|
|
Kiedy zmienialiśmy stronę Rotrii z PHP Fusion na własny system, przenieśliśmy tą z PHP na darmowy serwer gdzie sobie spokojnie stoi i w razie czego można zajrzeć na stare forum, do Dziennika Ustaw itp. Możnaby tak zrobić z surmeńską stroną. Co do CMS-a, przejście na nowego Fusiona jest moim zdaniem dobrym pomysłem. Co do skórki, zawsze mozna znaleźć nową, a że nasz król jest dobrym grafikiem, pozmienia to, co mu się nie będzie podobało Oczywiście ofiaruję swoje skromne umiejętności w razie potrzeby. (-)książę kardynał Marcos Paulos Victorjosigos de Zepp Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego Książę Surmenii |
|
|
|
| Chartyna Papandreu |
Dodany dnia 07-02-2010 20:59
|
|
Róż dużo ciemnego i jasnego różu widzę na stronce. ![]()
![]() |
|
|
|
Dodany dnia 07-02-2010 21:24
|
|
Błagam, tylko nie róż... Jakoś za nim nie przepadam
(-)książę kardynał Marcos Paulos Victorjosigos de Zepp Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego Książę Surmenii |
|
|
|
Dodany dnia 08-02-2010 01:41
|
|
A ja, Panno Chartyno, stawiam na błękit.
|
|
|
| Chartyna Papandreu |
Dodany dnia 08-02-2010 12:12
|
|
Róż i koniec. ![]()
![]() |
|
|
|
Dodany dnia 08-02-2010 18:41
|
|
Jako ze rojaliści są za wolą ludu, będziemy głosować!
(-)książę kardynał Marcos Paulos Victorjosigos de Zepp Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego Książę Surmenii |
|
|
|
| Paulos Petrosigos |
Dodany dnia 08-02-2010 22:44
|
|
Chartyna Papandreu napisał/a: Róż i koniec. ![]() ![]() Będzie raczej błękit i biel. Dlaczego? Jako że Królestwo Surmeńskie przyjęło takie a nie inne barwy jako symbol naszego narodu, warto oprzeć wystrój strony o kolorystykę łatwo kojarzącą się z Surmenią. Taki już zwyczaj oficjalnego mikroświatowego designu... ![]() |
| Aleksandros Patrikjosigos |
Dodany dnia 08-02-2010 22:53
|
|
Za wolą ludu z którego kraju?
Ave Surmenia! |
|
|
|
Dodany dnia 09-02-2010 15:44
|
|
Oczywiście naszego. W granicach pojęcia rojalistów nie mieści się, aby jakiś obcy Naród mógł decydować o naszym kraju. Ale skoro wedle pana są jakieś inne możliwości...
|
|
|
| Aleksandros Patrikjosigos |
Dodany dnia 10-02-2010 16:33
|
|
Skoro jesteście za wolą ludu, to czemu nakazujecie naszemu krajowi trwanie w agonii i ciągniecie tego trupa jakim jest Wasz nierząd ; ) ?
Ave Surmenia! |
|
|
|
| Chartyna Papandreu |
Dodany dnia 10-02-2010 19:13
|
|
![]() |
|
|
|
Dodany dnia 10-02-2010 20:26
|
|
Bo nie uważamy, ze to trup Chcemy jak najwięcej zrobic dla kraju.
|
|
|
Dodany dnia 11-02-2010 02:51
|
|
Ja nie wiem, czemu Pan widzi tutaj trupa, przecież Surmenia cały czas rośnie.
|
|
|
| Paulos Petrosigos |
Dodany dnia 11-02-2010 12:07
|
|
Skoro większość obywateli nie ma nic przeciwko, mogę rozpocząć upgrade systemu już teraz?
![]() |
| Timoteos Stefanosigos |
Dodany dnia 11-02-2010 19:01
|
|
Bo nie uważamy, ze to trup Chcemy jak najwięcej zrobic dla kraju. Ja nie wiem, czemu Pan widzi tutaj trupa, przecież Surmenia cały czas rośnie. Jakie działania do tej pory podjął rząd Marcosa Victorjosigosa? Z chęcią się dowiem, co zostało zrobione, poza zaproszeniem Patriarchy Rotrii i podpisaniem traktatu z Winktown. (-) mjr Timoteos Stefanosigos ![]() |
|
|
|
Strona 1 z 2: 12
| Przeskocz do forum: |